Bramborpizza a PeKuBy houbové kyselo
15. 9. 2012
BRAMBORIZZA“
Suroviny:
4 středně velké brambory, 1 menší cibule, 1 rajče, 1 menší paprika, 1 kyselá okurka, 1 vejce, strouhaný sýr, provensálské koření, sůl
Postup:
Brambory nastrouháme na hrubším struhadle a vymačkáme z nich přebytečnou vodu. Dáme smažit hrubší vrstvu brambor na pánev - posolíme. Převrátíme na druhou stranu - opět posolíme, poklademe salámem, rajčaty, paprikou, nakrájenou kyselou okurkou, cibulí na kolečka a zalijeme rozmíchaným vejcem, přikryjeme poklicí a necháme smažit. Až začne vonět a brambory budou zespodu upečené, zasypeme strouhaným sýrem a dochutíme provensálským kořením. Ještě na chvíli přikryjeme a necháme 1 minutu zapéct sýr. Podáváme s kečupem a tatarskou omáčkou nebo jen tak.
Do pokrmu lze přidat i další suroviny podle toho, co zrovna máte doma (třeba pár koleček salámu atd.). Je to dobrota! Něco mezi bramborákem a pizzou.
PeKuBy houbové kyselo:
ingredience - čerstvé houby, brambory, masox, smetana, sůl, pepř, máslo, hl. mouka, vejce, menší cibule, máslo
postup:
- nejprve dáme vařit oloupané, na kostky nakrájené brambory, kmín, masox
- když brambory mírně změknou, přidáme čerstvé na kostičky nakrájené houby a opět vaříme, dokud brambory nezměknou
- přidáme buď klasickou jíšku z hl. mouky nebo v hrnečku rozkvedláme mouku s vodou a zahustíme, pomalu vlíváme také smetanu
- mezitím si na másle (oleji) mírně osmahneme cibulku, přidáme 2 vejce a zamícháme, rozklofáme a vysypeme do vařicí polévky společně s pepřem, solí, případně vegetou
- nakonec při bodě varu pomalu přidáváme ocet dle vlastní chuti lžíci-dvě-tři...